Allmänt
2 minuter

Keep it simple

När det kommer till beräkning av testresultat är devisen ”keep it simple” användbar.
För någon vecka sedan hade några av oss förmånen att få träffa en av världens främsta psykometriker, Klaas Sijtsma, rector magnificus på Tilburg University.

Mötet med Sijtsma fick oss återigen att reflektera över trenden hos en del leverantörer att överge den klassiska testteorin (Classical Test Theory, CTT) till förmån för mer ”moderna” psykometriska ansatser såsom Item Response Theory (IRT) och maskinlärning, och att använda det som ett starkt försäljningsargument för att sälja in sina tester. Man menar att CTT med sin summapoäng representerar en förlegad uppfattning som måste överges till förmån för modeller som bygger på antaganden om så kallade latenta variabler, såsom IRT. (Läs blogginlägget: Poängsättning och resultatberäkning – förstår du vad som händer under huven?)

Sijtsma med kollegor argumenterar för att CTTs ”enkla” summapoäng på ett psykologiskt test är, och bör fortsätta att vara, ett centralt verktyg i psykometrisk praxis, och menar att denna kunskap är ett av de största bidragen psykometrin har kommit med.

I sin artikel visar Sijtsma och kollegor att summan är lika bra eller bättre än andra modeller, trots att CTT är baserat på både få och relativt allmänna antaganden. Modeller som IRT däremot kräver att många specifika antaganden är uppfyllda. Dessa uppnås sällan i praktiken, men det förblir okänt (eller obegripligt) för användaren. Och kanske viktigast av allt när det kommer till testresultat är att CTTs summapoäng har god psykometrisk förmåga att förutsäga praktiskt relevanta händelser och beteenden.

Naturligtvis har varje modell och ansats sin plats och sitt unika bidrag. Det ska dock inte förväxlas med att de är goda ersättare för andra modeller i generell mening, speciellt inte bara för att de kommer i en modern tappning.

När det kommer till beräkning av testresultat är devisen ”keep it simple” användbar. Att inte låta sig förföras av flådiga begrepp och avancerad psykometri. För i slutändan handlar det om att ett testresultat ska vara både begripligt, träffsäkert och tillförlitligt.

På Assessment Engine använder vi det som behövs för att du ska både förstå och vara trygg i att de resultat du ser är reliabla och valida. Vi använder de psykometriska verktyg du behöver och kan förklara för dig hur det går till. Boka gärna ett möte med våra experter, specialister på mätning av psykologiska egenskaper sedan 1991.

Referenser

https://link.springer.com/article/10.1007/s11336-024-09964-7

Stay up to date with all of my latest insights and receive an email when I release them!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.